Da PenSam for nogle år siden investerede i ACTULUS PROBABLI, fik de en løsning, der kan understøtte Solvens II-kravene, og som derudover kan anvendes til forretningsstrategisk Asset Liability Management. Men de fik derudover også adgang til et branchenetværk af kollegaer og eksperter, der har vist sig at være næsten lige så meget værd som it-løsningen i sig selv.
Asbjørn Stub er aktuar i PenSam. Han bruger Edlunds løsning ACTULUS PROBABLI som ét af sine primære arbejdsredskaber. Asbjørn fortæller, at PenSams anvendelse af ACTULUS PROBABLI tjener flere formål. Dels sikrer løsningen, at PenSam kan efterleve kravene i Solvens II-direktivet. Dels bruger PenSam ACTULUS PROBABLI til at foretage medlemsanalyser i et stokastisk miljø for at få et overblik over, hvordan medlemmernes pension kommer til at udvikle sig.
Vi vil gerne lægge en investeringsstrategi, der ikke kun tager højde for, at vi som selskab kan overholde vores forpligtigelser, når medlemmerne skal have udbetalt penge. Det overordnede for os er, at vi varetager medlemmernes interesse bedst muligt. Hvis vi på baggrund af beregninger i ACTULUS PROBABLI kan vælge en investeringsstrategi, der ikke medfører en øget risiko for os som pensionsselskab, men som stiller vores medlemmer bedre økonomisk, så er det jo den vej, vi skal gå,” siger Asbjørn Stub, aktuar i PenSam.
Det har været en forretningsstrategisk beslutning for PenSam at outsource behovet for it-understøttelse af de policeadministrative arbejdsgange fremfor at udvikle og drifte egne it-løsninger.
“Matematikken i ACTULUS PROBABLI er jo velbeskrevet, så vi kunne i princippet godt kode en lignende løsning fra bunden af. Men omfanget af det, der skulle kodes, og den computerkraft, der skal til for at få den nødvendige performance, når man foretager beregningerne, har gjort, at vi har valgt at satse på Edlunds standardprodukt sammen med andre selskaber,” siger Asbjørn Stub og forklarer, at han personligt synes, der er meget værdi i netværksmøderne.
“På møderne taler vi om, hvordan vi hver især bruger ACTULUS PROBABLI, og hvad vi gerne vil have forbedret i løsningen. På den måde er der adgang til sparring med fagfæller på nogle områder, som har stor betydning for de beslutninger, vi træffer. Det betyder også, at vi er flere om at tolke på de ting, der kommer fra Finanstilsynet, så vi ikke sidder med vores egen opfattelse af, hvordan noget skal forstås og implementeres. Det giver også en tryghed.”
For Asbjørn Stub er der ikke noget unaturligt i at dele sine erfaringer og udfordringer med kollegaer fra andre selskaber i branchen.
“ACTULUS PROBABLI er bygget på en måde, så hvert selskab modellerer sin egen forretningslogik på toppen af al standardfunktionaliteten og den kode, vi er fælles om. Så vi sidder ikke og snakker om det grundlag, der bestemmer, hvordan vi træffer forretningsbeslutninger i PenSam. Den viden holder vi for os selv. Det, vi diskuterer, er måden at bruge ACTULUS PROBABLI på, fordi det er så komplekse beregninger. Der er det en hjælp at høre, hvad de andre selskaber fokuserer på. For vi er jo alle sammen drevet af det samme ønske om at skabe de bedste resultater for vores respektive forretninger.”
Når PenSam har valgt at understøtte it-behovet for fremregning af balancen med ACTULUS PROBABLI, hænger det bl.a. sammen med, at løsningen frigør interne ressourcer.
“I aktuariatet vil vi gerne bruge tid på aktuarfaglige overvejelser – hvordan vi skal opstille et regnskab, hvordan vi skal reagere på et år med dårlige afkast, om medlemmernes ydelser skal omtegnes, om de skal have mere i kontorente og alle de andre ting, der optager os. Det er vores kerneopgave. Resten tager ACTULUS PROBABLI sig af. Uden den løsning ville vi selv skulle tage os af teknikken, af it-sikkerheden og af at holde forsikringsmatematikken opdateret. På den her måde kan vi fokusere aktuarressourcerne på forretningsforståelsen, på fremregningerne og på at foretage analyser af det output, der kommer ud af ACTULUS PROBABLI,” opsummerer Asbjørn Stub.
I PenSam er man samlet set tilfredse med både funktionaliteten i ACTULUS PROBABLI, netværksmulighederne og det direkte samarbejde med Edlunds konsulenter.
“Vores generelle oplevelse i samarbejdet med Edlund er, at der bliver sat de nødvendige ressourcer af til at håndtere de udfordringer, der opstår. Derudover sætter vi pris på Edlunds høje, faglige niveau, når vi vender aktuelle brancheemner. Og så vejer det tungt, at vi har direkte mulighed for at påvirke Edlunds roadmap, i forhold til hvad der kommer i de næste releases af ACTULUS PROBABLI,” siger Asbjørn Stub og afslutter.
“Jeg ved godt, at vi ikke er direkte kollegaer, men nogle gange kan samarbejdet med Edlund godt føles sådan, fordi vi er fælles om at løse problemerne. Det er en stor kvalitet i en professionel relation.”
Udsigten til en lind strøm af øgede compliance-krav tvinger liv- og pensionsselskaber til at overveje, hvordan de systemmæssigt vil understøtte gældende og kommende lovgivning. Og ikke mindst hvor mange ressourcer aktuariatet skal bruge på teknisk vedligehold og opdateringer.
Læs artiklen herNyhedstype:
Område: